Akut allvarlig hepatit av okänd orsak hos barn: vad vet vi och vilka frågor kvarstår?

Sedan 2019 har vi levt i viral värld. Först kom SARS-CoV-2, därefter en våg av akut fulminant hepatit av okänd orsak hos barn (AF-Hep-OO) och nu senast apkoppor som bara drabbar vuxna. I den här sessionen kommer vi att fokusera på AF-Hep-OO, som först upptäcktes hos barn i Storbritannien och sedan spred sig till många länder. Hittills har fler än 1000 barn drabbats av sjukdom, och bland dessa har fler än 40 barn genomgått levertransplantationer och över 20 har dött. Orsaken är troligen patologisk interaktion mellan virus, immunsystem och värd.  

I den här sessionen kommer vi att diskutera denna sjukdom från flertal aspekter utifrån den aktuella information som vi har tillgänglig. Med föreläsare från ESCMIDs studiegrupp för virala hepatiter (ESGVH) och från Karolinska kommer både det internationella och nationella perspektivet belysas.  

Moderator: Gülsen Özkaya Sahin, Klinisk Mikrobiologi och Vårdhygien, Lund

Föreläsare: Dr William Irving (Nottingham University, Nottingham, Storbritannien), Dr Oana Sandulescu (Carol Davila University, Bukarest, Rumänien) och Dr Björn Fischler (Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige).  

Lokal: Figaro

This session will be given in English


Följ oss: #INFEKTIONMIKRO

logo    logo


© Infektionsveckan / Mikrobiologiskt vårmöte 2023